Stage opdracht

Postcode Huisnr - perceel voorkeuren

Opdracht omschrijving

Het doel van deze stageopdracht is een omgeving te ontwikkelen waar huurders of eigenaren van een PostcodeHuisnummer of perceel, aan kunnen geven welke voorkeuren ze hebben met betrekking tot drones boven hun perceel.

Een uitgebreidere beschrijving

Op dit moment zijn er nog maar weinig drones in de lucht. Dit gaat in de nabije toekomst sterk veranderen. Bedrijven als PostNL, DHL en Amazon zijn druk bezig om pakketdrones te ontwikkelen om de laatste kilometer geautomatiseerd te laten verlopen. Ter info: de laatste kilometer is voor een pakketvervoerder net zo duur als de rest van het traject. 

Deze sterke verandering van de maatschappelijke omgeving kan weerstand met zich meebrengen. Denk maar aan een pakketdrone die bij de buren in de tuin een pakketje wil deponeren. Die verstoort de omgeving middels geluid en aanwezigheid.

Met deze website willen we iedere PostcodeHuisnummer of perceeleigenaar of huurder de mogelijkheid geven om voorkeuren met betrekking tot drones over hun perceel/huis aan te geven. Voorkeuren, omdat het wettelijk niet mogelijk is om dit te regelen.

Bronnen zijn


De opdracht komt grotendeels neer op een website waar iedereen in Nederland, na controle van hun identiteit, aan kan geven wat hun voorkeuren voor dronegebruik boven hun (gehuurde) perceel, zijn.


Er moet dus een welkomstscherm met inlog/aanmeldmogelijkheid komen, welke middels onze SSO server authenticeren. Na bevestiging van de identiteit (want je wilt niet dat de buurman voorkeuren over jouw perceel invoert) middels DigiD voor personen of eKenmerk voor bedrijven, komt men in een scherm (mag deels een map zijn) waar men middels allerlei filters of selectie vinkjes voorkeuren kan instellen.

Link met andere projecten

Vanuit onze werkmaatschappij is er een project “UTM Europe ”. Daar wordt software ontwikkeld om Drones veilig in de onderste luchtlaag te laten vliegen. UTM Europe gaat deze database gebruiken om piloten advies te geven hoe ze het best kunnen vliegen zonder maatschappelijke problemen te veroorzaken en in een later stadium autonome drones zonder overlast te laten vliegen.

Mogelijk zullen in een later stadium de gegevens gedeeld gaan worden met andere UTM providers waardoor nu al rekening gehouden moet worden met een API ontsluiting van de database.

Functie eisen

Gevraagde/te ontwikkelen kennis