Module
Cyber-Security

EU wetgeving voor onbemande luchtvaart

Opdracht omschrijving

Het doel van deze stageopdracht is voor het complete spectrum van onbemande luchtvaart de risico's en bedreigingen door cyber criminelen in kaart brengen en adviezen te geven hoe dit veiliger ingericht kan worden.

Een uitgebreidere beschrijving

Onbemande luchtvaart staat nu nog in de kinderschoenen. Nog maar zelden zie je een drone vliegen. Dat gaat in de nabije toekomst veranderen. Drones zullen steeds meer een vertrouwd beeld in onze maatschappij worden. 

UTM Europe is bezig met het maken van software om de luchtlaag waar drones gaan vliegen te bewaken. Daarvoor moet er communicatie (via internet) tussen de drones en ons UTM systeem plaatsvinden. Maar ook wordt er informatie opgeslagen over piloten, operators (eigenaren van drones), vluchten, certificaten, vrijstellingen, logboek informatie, enz. 

Onze DroneRadar24.nl website geeft geïnteresseerden inzicht in het dronegebruik boven Nederland met detailinformatie over het luchtobject. Niet alle info is voor iedereen te bekijken. 

RemoteID is een apparaatje voor op een drone, dat telemetriedata aan ons doorzendt. Dit kan via WiFi, BlueTooth en/of LTE (=4G/5G). Uiteraard moet dit op een veilige manier. Op dit moment gebruiken we authentificatie software (KeyCloak). Dit moet ook bij andere onderdelen van Holding The Drones gebruikt gaan worden..

Onderwerpen waarover moet worden nagedacht zijn:


Bedreigingen kunnen zijn:

Concrete opdracht:

Voor onbemande luchtvaart zijn er internationale, EU bemande luchtvaart, EU onbemande luchtvaart, EU regels, Nederlandse wetgeving en regels em mogelijk ook lokale wetgeving. In deze module ga je uitzoeken welke internationale en EU wetgeving er bestaat, waar we als Holding the Drones rekening mee moeten houden. 

Dit kunnen organisatorische eisen, maar ook technische eisen zijn. Misschien zelfs wel eisen uit andere domeinen dan onbemande luchtvaart. 

Deze module moet leiden tot een uitputtend overzicht van regelgeving, dusdanig dat ons bedrijf een eventuele certificering met succes kan doorlopen.

Functie eisen

Gevraagde/te ontwikkelen kennis