Stage opdracht

Electronica engineer 

Research and development van een drone detection systeem

Opdracht omschrijving

Het doel van deze projectopdracht is te onderzoeken welke detectiemiddelen/sensoren er zijn om de locatie van een drone in de stad, nauwkeurig te detecteren en bij voorkeur te identificeren. Deze informatie wordt centraal geregistreerd en gedeeld met onze afdeling UTM Europe. Die zal middels een API koppeling de data ophalen. De stage leidt tot een prototype van een een detectiesysteem voor meerdere merken drones. Het betreft zowel hardware als software.

Uitgebreide omschrijving

Één van de grote problemen met de veiligheid van drones is dat ze in aanvaring komen met een speelgoed, een niet geregistreerde of een niet legaal aangemelde drone. Om de veiligheid te vergroten willen we die allen detecteren en in kaart brengen. De door UTM Europe aangestuurde drones kunnen dan dynamische deconflictie toepassen en deze objecten ontwijken. Het is dus belangrijk om real-time inzicht te krijgen van wat er vliegt. Dag en nacht.


Er moet onderzoek worden gedaan naar allerlei mogelijke sensoren en detectie strategieën, hun eigenschappen, nut voor dit doel en of ze eventueel gecombineerd kunnen worden.

Naast dit onderzoek zullen er één of meerdere devices gemaakt moeten worden waar de gekozen sensoren in zitten en die communiceren met een centrale database.


Mogelijke sensoren zijn:


Een voorbeeld is het detectiesysteem van DJI “Aeroscope”.

Functie eisen

Gevraagde/te ontwikkelen kennis